Storlek:

Hivtestning på Testpoint

Vem kan testa sig på Testpoint?

Testpoint är öppet för dig som är man och har sex med andra män, för dig som är transperson och för dig som är hbtq-person och nyligen flyttat till Sverige. Om du har eller har haft sex mot ersättning kan du också testa dig hos oss.

Varför Testpoint?

Hos Testpoint gör vi hivtest med snabbt provsvar. Du får ditt provsvar efter cirka 15 minuter. Du kan testa dig helt anonymt. Vi som jobbar i Testpoint har specialutbildning för att kunna prata om sex, sexualitet, hiv och säkrare sex. Du behöver inte boka tid för besöket, det är bara att dyka upp.

Hur går hivtestningen till?

Testpoint använder ett hivtest med snabbt provsvar, vilket innebär att du kan få ditt provsvar inom 15 minuter. Du kan också välja att få ditt provsvar senare, om det inte passar för dig att få veta svaret direkt.

Provet tas med ett litet nålstick i fingret, några droppar blod sätts på en teststicka och svaret läses sen av från stickan efter 15 minuter.

Under tiden du väntar på svaret erbjuds du ett samtal med vår utbildade testningspersonal.

Hur säkert är testet?

Testpoint använder samma tester som sjukvården gör. Testet kan inte visa om du har fått hiv alldeles nyligen, det tar cirka 8 veckor efter att du haft en risk att få hiv tills att resultatet är helt tillförlitligt.

Anonymitet och sekretess

Du kan testa dig hos Testpoint helt anonymt. Vi har inte journalföring och du behöver inte visa identitetshandlingar. Vi som jobbar med Testpoint har skrivit på ett tystnadslöfte som innebär att vi inte får föra vidare något som sägs inom Testpoint till någon.

Varför hivtest?

Det är viktigt att veta sin hivstatus. Om du inte har hivtestat dig på ett tag kan du inte veta din hivstatus. Vi rekommenderar att hivtesta sig regelbundet, minst en gång per år. Den som vet om att den har hiv har möjlighet att få hjälp så att den kan fortsätta må bra och ta hand om sin hälsa. Nu för tiden får hiv-positiva medicinsk behandling inom några veckor från diagnos, vilket gör att virusnivåerna i kroppen trycks ner snabbt, vilket är bra för kroppen. Behandling minskar också smittsamheten vilket gör att risken att hiv förs vidare till någon annan minskar dramatiskt.

Om testet visar att jag har hiv?

Om du testar positivt, dvs. om testet visar att du har hiv, kan vi kan hjälpa dig att snabbt komma till en vårdmottagning för att göra ett uppföljande, bekräftande test. Detta görs alltid när någon får ett positivt resultat med snabbsvarstest. Testpoint samarbetar med Venhälsan på Södersjukhuset och med Infektion II på Huddinge sjukhus, men bor du i en annan stad eller inte vill gå dit kan vi hjälpa dig att få kontakt med en annan mottagning.

Vi tvingar ingen att uppsöka vård och anmäler heller ingen som testar positivt till vården utan personens samtycke. Behöver du tid på dig att bearbeta dina reaktioner innan du uppsöker läkare kan vi erbjuda samtalsstöd hos oss på RFSL tills du känner dig redo.